TRANSAKSI MUDAH | |

Kontrak Untuk Perbezaaan (CFD)

Kontrak Untuk Perbezaan (CFD) ialah perjanjian di antara dua pihak untuk menukar perbezaan di antara harga buka dan harga tutup kontrak.

CFD ialah produk derivatif yang membolehkan anda berdagang pada pergerakan harga pasaran secara langsung tanpa memiliki instrumen dalaman di mana kontrak anda berada.

Anda boleh menggunakan CFD untuk membuat spekulasi terhadap pergerakan masa depan harga pasaran tidak kira sama ada pasaran dalaman sedang naik atau turun. Anda boleh memendekkannya (jual) yang mana membolehkan anda meraih keuntungan daripada kejatuhan harga, atau melindung nilai portfolio anda untuk mengimbangi sebarang potensi kerugian nilai pelaburan fizikal anda.

Serupa dengan perdagangan Forex, CFD membolehkan pelabur memegang kedua-dua kedudukan "panjang" dan "pendek" yang membantu pedagang runcit dengan peluang untuk meraih keuntungan sama ada dalam pasaran saham yang naik atau jatuh. Tambahan pula, pelabur mempunyai keselesaan mengehadkan kerugian atau menuntut keuntungan dengan menggunakan pesanan rugi dan had.

Oleh kerana CFD didagangkan pada margin dan bukan membayar nilai penuh transaksi, pelabur hanya perlu membayar beberapa peratus semasa melakukan dagangan. Berdagang dengan margin membantu pelabur dengan leveraj, di mana membolehkan pelabur untuk mengakses jumlah saham yang lebih besar daripada membeli atau menjual stok saham. Dengan menawarkan CFD, kami membenarkan pelabur untuk membuat spekulasi ke atas instrumen dan pasaran yang mungkin boleh tiada atau sukar untuk mereka dagangkan.

Pengenalan Indeks Utama Dunia

CSI 300 Index

Indeks CSI 300

CSI 300 adalah indeks pasaran stok yang diberatkan oleh pemodalan yang direka untuk mereplika prestasi sahama A 300 China yang didagangkan di tukaran saham Shanghai dan Shenzhen, dikumpulkan oleh Syarikat Indeks Sekuriti China. CSI 300 direka untuk digunakan sebagai tanda aras prestasi dan sebagai asas kepada inovasi derivatif dan pengindeksan.

Hang Seng Index

Indeks Hang Seng (HSI)

Indeks Hang Seng (HIS) bermula pada 24 November 1969. Ia merupakan pasaran apungan bebas boleh ubah indeks pasaran yang diberatkan oleh pemodalan di Hong Kong. Ia digunakan untuk merekodkan dan mengawasi perubahan harian bagi 50 syarikat terbesar pasaran saham Hong Kong dan merupakan penunjuk utama keseluruhan prestasi pasaran di Hong Kong.

Deutsche Boerse AG Stock Index

Indeks Saham Deutsche Boerse AG

DAX ialah indeks pasaran saham cip biru yang mengandungi 30 syarikat Jerman utama yang diniagakan di Pertukaran Saham Frankfurt. DAX mengukur prestasi 30 syarikat Jerman terbesar Prime Standard dari segi jumlah tempahan pesanan dan pemodalan pasaran. DAX bermula pada 30 Disember 1987 dengan nilai asas 1,000.

Dow Jones Industrial Average

Purata Industri Dow Jones

Purata Industri Dow Jones adalah pasaran saham yang mengandungi 30 syarikat pemilikan awam yang bertapak di Amerika Syarikat. Ia adalah satu daripada beberapa indeks yang dibentuk oleh editor Wall Street Journal dan pengasas bersama Dow Jones & Company, Charles Dow. Purata industri dikira pada mulanya pada 26 Mei 1896.



NASDAQ 100 Index

Indeks NASDAQ 100

NASDAQ 100 ialah indeks pasaran saham yang terdiri daripada 107 sekuriti ekuiti dikeluarkan oleh 100 syarikar bukan kewangan terbesar yang disenaraikan di NASDAQ. Ia merupakan indeks yang diberatkan oleh pemodalan yang diubah suai. Berat saham dalam indeks adalah berdasarkan kepada pemodalan pasaran mereka, dengan peraturan tertentu mengehadkan pengaruh komponen-komponen terbesar.

UK FTSE 100 Index

Indeks UK FTSE 100

Indeks 100 Pertukaran Saham Financial Times, juga dipanggil sebagai Indeks FTSE 100 adalah indeks saham 100 syarikat yang disenaraikan di Pertukaran Saham London dengan pemodalan pasaran tertinggi dikekalkan oleh Kumpulan FTSE. Ia dilihat sebagai ukuran kejayaan perniagaan yang dikawal selia oleh undang-undang syarikat UK. Indeks bermula pada 3 Januari 1984 di tahap dasar 1000.

Bagaimana pasaran CFD beroperasi?

Berkenaan dengan urusniaga saham tradisional, harga CFD disebut sebagai Bida (harga di mana anda boleh menjual) dan Tawaran (harga di mana anda boleh membeli). CFD diniagakan pada margin (juga dikenali sebagai leveraj), maksudnya untuk membuka kedudukan anda perlu mendeposit sejumlah kecil daripada nilai penuh dagangan anda, dikenali sebagai magin awal. Margin awak memerlukan kepelbagaian melangkaui pasaran yang berbeza walapun mungkin biasanya berada di antara 10%-25% untuk dagangan ekuiti CFD dan di antara 2%-5% untuk indeks atau dagangan mata wang.

Apakah margin dan leveraj?

CFD adalah produk leveraj. Maksudnya anda hanya perlu mendeposit sejumlah kecil daripada nilai penuh dagangan untuk membuka satu kedudukan. Ini dipanggil 'dagangan pada margin' (atau keperluan margin). Sementara dagangan pada margin membolehkan anda membesarkan pulangan anda, kerugian anda juga akan dibesarkan kerana ia berdasarakn kepada nilai penuh kedudukan. Maksudnya anda boleh kerugian lebih banyak daripada sebarang modal yang didepositkan. Kerana CFD ialah produk margin, terdapat bayaran kewangan semalaman bila anda memegang CFD anda pada kedudukan buka.

Umpil potensi pelaburan anda

Satu daripada kelebihan utama perdagangan CFD, jika dibandingkan dengan jenis perdagangan konvensional, adalah anda boleh memperoleh jumlah pendedahan pasaran yang sama dengan mendepositkan sejumlah kecil daripada jumlah nilai dagangan anda.

Menguruskan Risiko

Dengan perdagangan CFD, anda boleh mengoptimumkan pendedahan pasaran anda dengan mendepositkan sejumlah kecil nilai dagangan anda sebagai margin berbanding dengan jumlah nilai dagangan anda. Kami menawarkan alatan seperti pesanan henti rugi, trailing stop (henti jejak), dan had pesanan untuk membantu anda supaya menguruskan portfolio perdagangan CFD anda dengan lebih baik tanpa perlu melihat dagangan buka anda secara kerap. Apabila Tahap Margin anda berada pada atau di bawah Tahap Tutup Margin, kami boleh menutup semua atau sebarang kedudukan buka anda untuk mengelakkan anda daripada kehilangan lebih daripada modal deposit anda.

Apakah instrumen kewangan yang boleh didagangkan dengan CFD?

Di Samtrade FX, kami menawarkan akses CFD kepada pelbagai instrumen kewangan di seluruh dunia, termasuk ekuiti, indeks, komoditi, dan logam berharga. Perdagangan CFD memberikan anda akses kepada pasaran saham yang luas yang mungkin tiada untuk pelabur runcit daripada platform perdagangan.

Adakah mungkin untuk membeli CFD (panjang) atau menjual (pendek)?

CFD boleh digunakan untuk membeli (panjang), jual (pendek) atau melindung nilai, lalu menawarkan peluang untuk memperoleh keuntungan sama ada dalam pasaran menaik atau menurun. Dengan perdagangan CFD, adalah tidak mustahil untuk menjual (pendek) suatu produk jika anda percaya nilainya akan jatuh dengan matlamat untuk memperoleh keuntungan daripada ramalan pergerakan harga menurun. Jika ramalan anda betul, anda boleh membeli produk itu semula pada harga yang lebih rendah untuk mengaut keuntungan.

Gambaran Keseluruhan Indeks

Apakah Indeks?

Indeks saham ialah ukuran dalam mata bagi nilai satu bahagian pasaran saham, dan ia biasanya mewakili saham teratas daripada pertukaran tertentu. Sebagai contoh, Purata Industri Dow Jones (Dow 30) adalah indeks pasaran saham yang mewakili 30 syarikat milikan awam terbesar yang didagangkan di Pertukaran Saham AS. Jika harga saham syarikat ini secara puratanya menaik, Dow 30 akan menaik. Sebaliknya, jika harga saham jatuh, indeks akan menurun.

Bagaimanakah indeks beroperasi?

Harga bagi kebanyakan indeks dikira menggunakan purata pemberatan pemodalan. Semakin besar nilai sesebuah syarikat, semakin besar kesan harga sahamnya akan memberi kesan kepada indeks. Bukan semua indeks menggunakan purata pemberatan pemodalan. Sebagai contoh, Dow Jones dan Nikkei adalah indek pemberatan harga. Saham dengan harga yang lebih tinggi mempunyai pengaruh yang lebih besar pada harga indeks.

Sebagai contoh, perdagangan saham pada $100 akan mempunyai 10 kali lebih berat daripada yang didagangkan pada $10.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa indeks hanyalah sekadar nombor. Anda tidak memilikinya secara terus.

Mengapa berdagang Indeks?

Indeks CFD menawarkan pelanggan kami akses kepada beberapa indeks global paling popular, seperti US30 (Purata Industri Dow Jones), US500 (Indeks S&P500), UK100 (FTSE), F40 (CAC), DE30 (Jerman 30), JP225 (Indeks Jepun 225) dan AUS200 (ASX200). Indeks membolehkan pedagang untuk mempelbagaikan portfolio mereka dengan memberikan mereka akses ke negara-negara yang mungkin mereka tidak perlu, atau dengan memperdagangkan pergerakan pasaran ekuiti global tanpa perlu memiliki sebarang saham secara terus.

Indeks CFD menawarkan pelanggan kami akses kepada beberapa indeks global paling popular, seperti US30 (Purata Industri Dow Jones), US500 (Indeks S&P500), UK100 (FTSE), F40 (CAC), DE30 (Jerman 30), JP225 (Indeks Jepun 225) dan AUS200 (ASX200). Indeks membolehkan pedagang untuk mempelbagaikan portfolio mereka dengan memberikan mereka akses ke negara-negara yang mungkin mereka tidak perlu, atau dengan memperdagangkan pergerakan pasaran ekuiti global tanpa perlu memiliki sebarang saham secara terus.

Indices tend to be more volatile than individual shares, and therefore offer greater opportunities but also increased risk.

Bagaimana kami meletakkan harga kontrak indeks?

Harga indeks tunai CFD diperoleh secara terus daripada penyedia kecairan kami, yang mungkin berlainan daripada nilai pertukaran saham yang berkaitan. Di luar waktu perdagangan pasaran berkaitan penyedia kecairan kami terus melakukan harga 24 jam pada kebanyakan indeks CFD. Harga semasa tempoh ini ditentukan oleh jumlah faktor; paling penting hubung kaitnya dengan kontrak niaga hadapan dalam pasaran yang dibuka pada masa itu.

Kebanyakan indeks tersedia untuk urusniaga selama 24 jam sehari. Untuk butiran penuh pada setiap waktu dagangan kontrak, sila rujuk kepada halaman Butiran Produk Indeks. Sila ketahui bahawa waktu dagangan biasa ditadbir oleh waktu tempatan dalam negara asal indeks. Akibatnya, ubah suai bermusim (cth. penjimatan siang hari) sama ada di UK atau negara asal boleh menyebabkan masa yang ditunjukkan menjadi tidak tepat.

Spread tertakluk kepada variasi, terutamanya dalam keadaan pasaran yang turun naik. Di luar waktu dagangan pasaran saham dalaman, spread boleh meluas untuk bertindak balas kepada kecairan yang ada semasa waktu-waktu berbeza pada satu-satu hari. Spread purata kami pada setiap tempoh masa ditunjukkan pada halaman Butiran Produk Indeks.

Kos

Swap

Oleh kerana ini adalah kontrak leveraj, anda dipinjamkan wang untuk membuka kedudukan anda, di luar deposit permulaan yang anda telah bayar. Jika anda mahu memegang kedudukan anda semalaman, anda akan dikenakan bayaran kecil untuk menampung kos wang yang anda telah pinjam. Sila lawat halaman Pendanaan Semalaman di bawah tab Perdagangan untuk maklumat lanjut..

Komisen

Kami mengenakan komisen serendah USD 5 per kontrak standard yang didagangkan.

Mula Melabur dengan Samtrade FX sekarang

Buka Akaun Secara Langsung Buka Akaun Demo